Betaalkaarten

Een betaalkaart is, net zoals cash, een betaalmiddel. Je steekt jouw kaart in de betaalterminal en bevestigt de betaling met jouw persoonlijke pincode of handtekening. Voor kleine bedragen kan je ook contactloos betalen met jouw kaart. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om op alle uren van de dag geld van jouw rekening halen via geldautomaten.

 

Twee soorten betaalkaarten

Er zijn debetkaarten en kredietkaarten. Het grootste verschil tussen beide kaarten is dat met een debetkaart jouw betaling of geldafhaling onmiddellijk van jouw rekening wordt gehaald of 'gedebiteerd'. Met een kredietkaart gaan jouw betalingen of geldafhalingen niet onmiddellijk van jouw rekening af.

Hoe betaal je met een betaalkaart?

Een betaalkaart werkt met een betaalschema. Op jouw betaalkaart kan je de logo's terugvinden van de betaalschema's waarmee jouw kaart werkt: bv. VISA, Mastercard, Maestro of Bancontact.

Handelaars of openbare diensten moeten de logo's van de betaalkaarten die ze aanvaarden zichtbaar aankondigen, bv. met een sticker op hun vitrine of op een andere plaats.

Betalen met jouw pincode

De handelaar tikt het verschuldigde bedrag in op de betaalterminal. Kijk het bedrag na op het schermpje van de terminal. Als alles correct is, bevestig je de betaling door jouw kaart in de betaalterminal te steken en jouw geheime pincode van 4 cijfers in te voeren.

Contactloos betalen


Als er vier radiogolfjes op je kaart en de betaalterminal zijn afgebeeld dan kan je contactloos betalen. Houd je bankkaart of kredietkaart tegen de betaalterminal en je hebt contactloos betaald. Voor bedragen tot 25 euro is er geen pincode vereist.

Betalen met jouw handtekening

Voor een betaling met jouw kredietkaart moet je in sommige landen nog een handtekening zetten in plaats van jouw pincode in te voeren. De handelaar kan dan jouw identiteitskaart vragen om jouw handtekening te controleren.

Hoe haal je geld af aan een geldautomaat?

Om geld af te halen via een geldautomaat steek je jouw kaart in de gleuf. Meestal geeft een afbeelding aan in welke richting je de kaart in het apparaat moet steken. Het schermpje van de automaat toont je een menu. Met de knoppen of op het aanraakscherm kiest je de optie ‘geldafhaling’. Dan kies je hoeveel geld je wenst. Voor je jouw geld krijgt, zal de automaat jouw pincode vragen. Vergeet na jouw geldafhaling jouw kaart niet.

Bij sommige banken kan je ook met jouw smartphone geld afhalen uit de automaat.

Je verliest jouw kaart

Ben je jouw kaart verloren of vermoed je dat ze gestolen is, bel dan onmiddellijk naar Card Stop (070 344 344 vanuit België en +32 70 344 344 vanuit het buitenland) om ze te laten blokkeren. Sla het telefoonnummer van Card Stop op in je telefoon. Zo kan je hen snel bereiken. Je kan in dit geval ook best de politie inlichten, nadat je Card Stop hebt gebeld. Breng ook van zodra het kan jouw bank op de hoogte. Zij zal je dan verder helpen.

Jouw bankkaart kan ook ingeslikt worden door een bankautomaat. Dat laatste gebeurt wanneer je 3 keer een foute pincode intikt of als je na jouw verrichtingen jouw betaalkaart vergeet uit de gleuf te nemen. Soms merkje dit onmiddellijk en kan je jouw kaart dadelijk terugvragen aan het loket van het bankkantoor waar ze ingeslikt is. Anders zal de kaart binnen de 2 weken naar jouw eigen bankkantoor teruggestuurd worden. De mogelijkheid bestaat echter dat iemand jouw betaalkaart meegenomen heeft vooraleer de betaalautomaat ze inslikt. Als je jouw kaart dus niet onmiddellijk kan recupereren, laat jouw kaart dan ook best zo snel mogelijk blokkeren door te bellen naar Card Stop.

Jouw rechten en plichten

Jouw bank mag beslissen of ze je een betaalkaart geeft. Zij blijft ook de eigenaar van de kaart en kan op elk moment beslissen om ze in te trekken.
Je betaalt de kosten verbonden aan jouw kaart, en de uitgaven die je ermee doet. Draag zorg voor jouw betaalkaart en geef jouw pincode aan niemand. Vooraleer je jouw code intoetst, moet je altijd het bedrag controleren. Vraag van elke transactie een bewijs. Bij verlies of diefstal laat je jouw kaart onmiddellijk blokkeren.
Een handelaar die het logo van een betaalsysteem uithangt, moet betalingen daarmee aanvaarden. Hij mag wel een minimum bedrag vastleggen voor betalingen met een betaalkaart. Hij mag ook jouw kaart controleren en jouw bank contacteren voor verdere informatie.

De Wikifin-tips

  • Om een betaalkaart te krijgen, teken je een contract met jouw bank. In het contract staan alle voorwaarden en kosten beschreven. Lees het contract goed na alvorens te tekenen.
  • Hou jouw pincode geheim. Leer hem van buiten en schrijf hem nergens op. Zorg er altijd voor dat niemand meekijkt als je jouw code intikt. Lees meer veiligheidstips op de website van Card Stop.
  • Bij verlies of diefstal: laat jouw kaart onmiddellijk blokkeren door Card Stop op het nummer 070 344 344 vanuit België en +32 70 344 344 vanuit het buitenland. Geef de diefstal aan op het politiekantoor.
  • Je kan jouw betaalkaart ook in het buitenland gebruiken. Lees hier meer over betalingen in het buitenland.
  • Het voordeel van betaalkaarten is dat je niet met (veel) geld hoeft rond te lopen. De betalingen zijn veilig, snel en automatisch.