Betalen in het buitenland

Vertrekt u naar het buitenland voor het werk of op vakantie? Dan hebt u ginder waarschijnlijk ook geld nodig. In de landen van de eurozone kan u cash met de euro betalen. Daarbuiten hebt u meestal lokaal geld nodig. U kan ook betalen met uw betaalkaart.

Verschillende munteenheden

In de 19 landen van de eurozone kan u met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië, Spanje, Letland en Litouwen. Buiten deze 19 landen zijn er nog  landen in Europa die de euro als officiële munt gebruiken zoals Monaco, Vaticaanstad, San Marino, Andorra, Montenegro, Kosovo, enz. 

Daarbuiten hebt u een andere munt nodig; andere munten worden ook 'deviezen' genoemd. U kan de meest voorkomende deviezen vóór uw vertrek bestellen bij uw bank of in een wisselkantoor. U kan ook euro's meenemen en ter plaatse omwisselen in de lokale munteenheid. U betaalt hiervoor meestal een commissie.

Geldafhalingen met uw betaalkaart in het buitenland

In het buitenland kan u met uw betaalkaart ook geld afhalen aan een geldautomaat.

Binnen Europa:

 • kijk na of uw debetkaart voorzien is van de Maestro-functie. Daarmee kan u bijna overal in Europa gemakkelijk geld afhalen. Hiervoor betaalt u soms kosten.  Vraag dit na bij uw bank;
 • binnen de eurozone mogen de kosten voor een afhaling niet hoger zijn dan in eigen land;
 • u kan ook met uw kredietkaart geld afhalen. Hiervoor betaalt u kosten. Meestal is het binnen de Europese Unie goedkoper om geldafhalingen met uw debetkaart te doen.

Buiten Europa:

 • de meeste Belgische banken hebben het gebruik van de Maestro-functie op uw debetkaart automatisch geblokkeerd voor niet-Europese landen. Vooraleer u naar een niet-Europees land vertrekt, moet u er dus aan denken om uw bank te vragen deze functie te deblokkeren;
 • geldafhaling voor kleinere bedragen (bv. tot ca 150 euro) zijn doorgaans goedkoper met uw debetkaart. Vraag meer info aan uw bankier over de tarieven;
 • geldafhalingen voor grotere bedragen (bv. boven de 150 euro) zijn vaak goedkoper met uw kredietkaart. Vraag meer info aan uw bankier over de tarieven.

Betalen met uw betaalkaart in het buitenland

In het buitenland kan u met uw betaalkaart bij veel handelaars, hotels, restaurants, enz. terecht.

In Europa:

 • kijk na of uw debetkaart voorzien is van de Maestro-functie. Daarmee kan u bijna overal in Europa makkelijk betalen in winkels, tankstations, enz. Kijk of de handelaar het Maestro-logo heeft uithangen. De kosten voor een betaling mogen niet hoger zijn dan in uw eigen land;
 • als u niet met uw debetkaart kan betalen, is de kans erg groot dat die handelaar wel uw kredietkaart aanvaardt. Veel restaurants, hotels, autoverhuurfirma's eisen dat u met een kredietkaart betaalt.

Buiten Europa:

 • de meeste Belgische banken hebben het gebruik van de Maestro-functie op uw debetkaart automatisch geblokkeerd voor niet-Europese landen. Vooraleer u naar een niet-Europees land vertrekt, moet u er dus aan denken om uw bank te vragen deze functie te deblokkeren;
 • vraag na bij uw bank welke kosten ze aanrekent als u betaalt met uw debetkaart buiten Europa. Die kunnen soms hoog oplopen;
 • vraag na bij uw bank welke kosten ze aanrekent als u betaalt met uw kredietkaart buiten Europa. De kosten voor het gebruik van uw kredietkaart liggen vaak lager dan voor betalingen met uw debetkaart. Bovendien is de kredietkaart een breed aanvaard betaalmiddel en zo goed als onontbeerlijk als u buiten Europa reist;
 • sommige banken voorzien een extra beveiliging en hebben ook kredietkaarten automatisch geblokkeerd voor sommige landen, zoals bv. de Verenigde Staten. Daar is het gebruik van de geheime pincode nog niet algemeen verspreid en dit verhoogt de kans op fraude. Vooraleer u op reis vertrekt, vraag aan uw bank om uw kaart te deblokkeren. 

De Wikifintips

 • Veel banken hebben hebben uit voorzorg tegen fraude uw kredietkaart en debetkaart geblokkeerd voor gebruik in niet-Europese landen. Vooraleer u op reis vertrekt, neemt u best contact op met uw bank om zeker te zijn dat u al uw betaalkaarten kan gebruiken in het land of de landen waarnaar u op reis gaat.
 • Voor uw debetkaart gelden maximumbedragen die u per dag en per week kan afhalen. Ook voor uw kredietkaart is er een maximumbedrag dat u kan gebruiken. Controleer deze bedragen vooraleer u naar het buitenland vertrekt om onaangename verrassingen te voorkomen. U kan eventueel uw limieten tijdelijk verhogen.
 • Zorg ervoor dat u minstens een week voor u op vakantie vertrekt aan uw bank vraagt om euro's om te wisselen tegen een andere munt. Banken hebben soms enkele dagen nodig vooraleer ze uw geld kunnen omwisselen.
 • Zoek op de website van uw bank of vraag aan uw bankier de tarieven voor buitenlandse geldafhalingen. Print deze tarieven uit en neem ze mee op reis.
 • Vooraleer u op reis vertrekt, neemt u best tijdig contact op met uw bank:
  • om zeker te zijn dat u al uw betaalkaarten kan gebruiken in het land of de landen waarnaar u op reis gaat;
  • om de maximumbedragen te controleren van uw kredietkaart en om de limieten eventueel tijdelijk te verhogen;
  • om euro's te wisselen tegen een anderen munt;
  • om de tarieven voor buitenlandse geldafhalingen op te vragen.