Betalen in het buitenland

Vertrek je naar het buitenland voor het werk of op vakantie? Dan heb je ginder waarschijnlijk ook geld nodig. In de landen van de eurozone kan je cash met de euro betalen. Daarbuiten heb je meestal lokaal geld nodig. Je kan ook betalen met jouw betaalkaart.

Verschillende munteenheden

In de 19 landen van de eurozone kan je met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië, Spanje, Letland en Litouwen. Buiten deze 19 landen zijn er nog landen in Europa die de euro als officiële munt gebruiken zoals Monaco, Vaticaanstad, San Marino, Andorra, Montenegro, Kosovo, enz. 

Daarbuiten heb je een andere munt nodig; andere munten worden ook 'deviezen' genoemd. Je kan de meest voorkomende deviezen vóór jouw vertrek bestellen bij jouw bank of in een wisselkantoor. Je kan ook euro's meenemen en ter plaatse omwisselen in de lokale munteenheid. Je betaalt hiervoor meestal een commissie.

Geldafhalingen met jouw betaalkaart in het buitenland

In het buitenland kan je met jouw betaalkaart ook geld afhalen aan een geldautomaat.

Binnen Europa:

 • kijk na of jouw debetkaart voorzien is van de Maestro-functie. Daarmee kan je bijna overal in Europa gemakkelijk geld afhalen. Hiervoor betaal je soms kosten.  Vraag dit na bij jouw bank;
 • binnen de eurozone mogen de kosten voor een afhaling niet hoger zijn dan in eigen land;
 • je kan ook met jouw kredietkaart geld afhalen. Hiervoor betaal je kosten. Meestal is het binnen de Europese Unie goedkoper om geldafhalingen met jouw debetkaart te doen.

Buiten Europa:

 • de meeste Belgische banken hebben het gebruik van de Maestro-functie op jouw debetkaart automatisch geblokkeerd voor niet-Europese landen. Vooraleer je naar een niet-Europees land vertrekt, moet je er dus aan denken om jouw bank te vragen deze functie te deblokkeren;
 • geldafhaling voor kleinere bedragen (bv. tot ca 150 euro) zijn doorgaans goedkoper met jouw debetkaart. Vraag meer info aan jouw bankier over de tarieven;
 • geldafhalingen voor grotere bedragen (bv. boven de 150 euro) zijn vaak goedkoper met jouw kredietkaart. Vraag meer info aan jouw bankier over de tarieven.

Betalen met jouw betaalkaart in het buitenland

In het buitenland kan je met jouw betaalkaart bij veel handelaars, hotels, restaurants, enz. terecht.

In Europa:

 • kijk na of jouw debetkaart voorzien is van de Maestro-functie. Daarmee kan je bijna overal in Europa makkelijk betalen in winkels, tankstations, enz. Kijk of de handelaar het Maestro-logo heeft uithangen. De kosten voor een betaling mogen niet hoger zijn dan in jouw eigen land;
 • als je niet met jouw debetkaart kan betalen, is de kans erg groot dat die handelaar wel jouw kredietkaart aanvaardt. Veel restaurants, hotels, autoverhuurfirma's eisen dat je met een kredietkaart betaalt.

Buiten Europa:

 • de meeste Belgische banken hebben het gebruik van de Maestro-functie op jouw debetkaart automatisch geblokkeerd voor niet-Europese landen. Vooraleer je naar een niet-Europees land vertrekt, moet je er dus aan denken om jouw bank te vragen deze functie te deblokkeren;
 • vraag na bij jouw bank welke kosten ze aanrekent als je betaalt met jouw debetkaart buiten Europa. Die kunnen soms hoog oplopen;
 • vraag na bij jouw bank welke kosten ze aanrekent als je betaalt met jouw kredietkaart buiten Europa. De kosten voor het gebruik van jouw kredietkaart liggen vaak lager dan voor betalingen met jouw debetkaart. Bovendien is de kredietkaart een breed aanvaard betaalmiddel en zo goed als onontbeerlijk als je buiten Europa reist;
 • sommige banken voorzien een extra beveiliging en hebben ook kredietkaarten automatisch geblokkeerd voor sommige landen, zoals bv. de Verenigde Staten. Daar is het gebruik van de geheime pincode nog niet algemeen verspreid en dit verhoogt de kans op fraude. Vooraleer je op reis vertrekt, vraag aan jouw bank om jouw kaart te deblokkeren. 

De Wikifin-tips

 • Veel banken hebben uit voorzorg tegen fraude jouw kredietkaart en debetkaart geblokkeerd voor gebruik in niet-Europese landen. Vooraleer u op reis vertrekt, neem je best contact op met jouw bank om zeker te zijn dat je al jouw betaalkaarten kan gebruiken in het land of de landen waarnaar je op reis gaat.
 • Voor uw debetkaart gelden maximumbedragen die je per dag en per week kan afhalen. Ook voor jouw kredietkaart is er een maximumbedrag dat je kan gebruiken. Controleer deze bedragen vooraleer je naar het buitenland vertrekt om onaangename verrassingen te voorkomen. Je kan eventueel jouw limieten tijdelijk verhogen.
 • Zorg ervoor dat je minstens een week voor je op vakantie vertrekt aan jouw bank vraagt om euro's om te wisselen tegen een andere munt. Banken hebben soms enkele dagen nodig vooraleer ze jouw geld kunnen omwisselen.
 • Zoek op de website van jouw bank of vraag aan jouw bankier de tarieven voor buitenlandse geldafhalingen. Print deze tarieven uit en neem ze mee op reis.
 • Vooraleer je op reis vertrekt, neem je best tijdig contact op met jouw bank:
  • om zeker te zijn dat je al jouw betaalkaarten kan gebruiken in het land of de landen waarnaar je op reis gaat;
  • om de maximumbedragen te controleren van jouw kredietkaart en om de limieten eventueel tijdelijk te verhogen;
  • om euro's te wisselen tegen een anderen munt;
  • om de tarieven voor buitenlandse geldafhalingen op te vragen.