Rechtsbijstandverzekering

Ook op reis kan je juridische bijstand nodig hebben om jouw belangen te verdedigen. Een rechtsbijstandverzekering wordt meestal in het kader van andere verzekeringscontracten voorgesteld.

Waarom een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Naast het advies en de juridische bijstand, dekt de rechtsbijstandverzekering jouw gerechtskosten (dossierkosten, expertisekosten, deurwaarderskosten, rekeningen van advocaten,…).

Bij een reisverzekering kan de 'rechtsbijstanddekking' je helpen in volgende situaties:

  • jouw huurflat in het zuiden van Frankrijk is niet zoals voorzien: je had zicht op zee geboekt, maar kijkt enkel uit op een braakliggend terrein;
  • op het einde van jouw verblijf wil je de sleutels teruggeven, maar er is betwisting over de staat waarin je jouw vakantieverblijf achterlaat;
  • je veroorzaakt schade aan anderen en er wordt een vordering tegen jou ingesteld;
  • je lijdt zelf schade door anderen en wenst daarvoor een vergoeding te eisen.

Hoe een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Een rechtsbijstandverzekering wordt vaak als aanvulling op andere verzekeringspolissen aangeboden. Sluit je deze verzekering af in het kader van jouw autoverzekering, dan wordt er bv. een schadevergoeding uitbetaald na een verkeersongeval waarbij andere wagens betrokken waren. Controleer zeker jouw andere polissen en neem, indien nodig, contact op met jouw verzekeraar of makelaar om te achterhalen of je al een 'rechtsbijstandverzekering’ hebt en wat die precies dekt.

De Wikifin-tips

  • De rechtsbijstandverzekering bespaart je de kosten als na een ongeval van jou een schadevergoeding wordt geëist.
  • Ze dekt ook jouw gerechtskosten.
  • Neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij of makelaar om te achterhalen of je al gedekt bent door jouw andere verzekeringscontracten.