Moet je voor een kotstudent een woonverzekering afsluiten?

Huur je u voor een van jouw kinderen een kot? Net als bij de huur van een woning, moet een studentenverblijf aangepast verzekerd zijn tegen eventuele schade.

Een schoolvoorbeeld

Jouw zoon vergeet, vóór hij naar de les gaat, de kraan dicht te draaien. Als hij ’s avonds terug op kot komt, kan hij enkel nog de schade vaststellen: niet alleen de badkamer staat onder water, ook het verlaagd plafond in het salon van zijn kot raakte beschadigd. De herstelkosten lopen op tot 1 500 euro. Zelfs als de eigenaar van het pand een woonverzekering heeft, blijft jouw zoon als huurder aansprakelijk voor de schade. En dus is het belangrijk voor hem een woonverzekering of familiale verzekering af te sluiten. Anders bestaat de kans dat hij zijn vakantiebudget bij Brico moet spenderen! 

De woning (en de inboedel) verzekeren

Er zijn verschillende mogelijkheden om het kot van een student-huurder te verzekeren:

  • ofwel is het kot gedekt door de woonverzekering van de ouders als het kind nog bij hun gedomicilieerd is. Controleer zorgvuldig wat die verzekering precies dekt. Vraag zo nodig een uitbreiding van de polis voor het studentenkot;
  • ofwel kan de student-huurder zelf een woonverzekering afsluiten;
  • ofwel kan de verhuurder een woonverzekering afsluiten met de optie ‘afstand van verhaal’ tegenover de huurders. De verhuurder mag de meerkost hiervan doorrekenen aan zijn huurder.

Vergeet niet om na te gaan of de inboedel van het studentenkot gedekt is bij bv. brand of waterschade. Dat is niet zo in alle polissen.

Diefstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering tegenover derden

De woonverzekering is alvast een goed begin! Via twee verzekeringen kan je de gedekte risico’s uitbreiden:

  • diefstalverzekering: laptops, iPads, spelconsoles,… Een studentenkot is vaak een schatkamer voor dieven! Ben je al tegen diefstal ingedekt via jouw woonverzekering? In principe is dan ook het kot van jouw kind gedekt. Lees er zeker jouw contract op na of neem contact op met jouw verzekeraar;
  • de BA Familiale verzekering: veroorzaakt jouw kind brand en raakt een van zijn of haar kotgenoten daarbij gewond bijvoorbeeld, dan kan hij aansprakelijk zijn. Dit wordt gedekt door een BA Familiale verzekering als jouw kind nog bij jou gedomicileerd is.

De Wikifin-tips

  • Ga na of jouw woonverzekering ook het kot van jouw zoon of dochter dekt.
  • Vraag, indien nodig, een uitbreiding van de dekkingen aan jouw verzekeraar.
  • Controleer of jouw verzekering ook diefstal en civiele aansprakelijkheid dekt.