In principe niet!
Vraag je een scheiding aan met onderlinge toestemming en raken jij en je partner het makkelijk over al die kwesties eens, dan is een advocaat misschien niet nodig.
Maar hoe vlot de dingen in het begin van de scheiding ook lopen, het is altijd mogelijk dat er toch meer onderlinge spanningen komen en dat de situatie complexer wordt. Aarzel dan niet te lang en ga aankloppen bij een advocaat die je rechten kan verdedigen.
Is het van bij het begin duidelijk dat het conflict tussen jou en je partner diep zit en dat het moeilijk wordt om eruit te geraken, doe dan meteen beroep op een advocaat die je rechten kan verdedigen.
Je rechten hebben hoofdzakelijk betrekking op:
- Je bezittingen. Wie is eigenaar van een bepaald meubelstuk? Wie krijgt de auto? Wie mag in het huis blijven wonen?
- Je kinderen. Wie krijgt het hoederecht over de kinderen? Wie betaalt wat voor hun opvoeding?
- Je manier van leven. Toen je trouwde of ging samenwonen, gaf je je job op. Hoe moet je verder in je levensonderhoud voorzien?
Een advocaat beslist zelf over zijn vergoeding, in functie van het geleverde werk. In sommige gevallen kan je beroep doen op juridische bijstand aan een lager tarief.
Sommige procedures vragen hoe dan ook de tussenkomst van een advocaat. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een scheiding op grond van onherstelbare ontwrichting