Beleggen om iets meer te krijgen?

Je hebt al een veilige spaarbuffer aan de kant staan en komt iedere maand goed rond? Krijg je of verwacht je een grote som geld die je niet onmiddellijk nodig hebt? Dan kan je ervoor kiezen om een deel van jouw spaargeld te beleggen. Maar starten met beleggen doe je best doordacht en behoedzaam. Beleggen is doorgaans meer risicovol dan sparen. Hou dat in het achterhoofd en wees eerlijk met jezelf over wat je een aanvaardbaar risico vindt voor jouw spaargeld. 

Beleggen met een doel?

Stel de vraag welk doel je wenst te bereiken door een deel van jouw spaargeld te beleggen. Ben je louter op zoek naar een beter rendement dan dat van een klassiek spaarboekje of een termijnrekening? Of heb je een concreet doel voor ogen zoals het kopen van een nieuwe auto, het aanleggen van jouw tuin of de aankoop van een tweede woning om te verhuren? Of wens je gewoon een extra inkomen als je met pensioen gaat, of een grotere erfenis voor jouw kinderen later?

Er zijn duizend en één redenen om te beleggen en er bestaan duizend en één producten om in te beleggen. Belangrijk is dat jouw beleggingsstrategie en -producten zo goed mogelijk aansluiten bij jouw beleggingsdoel en bij jouw persoonlijkheid. Bepaal voor jezelf uit hoeveel risico je wil dragen. En hou in gedachten: een belegging met een hoge opbrengst, betekent meestal ook een hoog risico.

Hoeveel geld kan je missen om te beleggen?

Dat hangt natuurlijk af van veel factoren. Maar in ieder geval is het aan te raden om vooraleer te starten met beleggen, een budget op te stellen. Dat is een overzicht van al jouw inkomsten en uitgaven. 

  • jouw inkomsten: jouw loon en/of inkomsten als zelfstandige, kinderbijslag, intresten op jouw spaargeld, opbrengsten van een verhuurde woning,enzovoorts;
  • jouw maandelijkse uitgaven bv. de afbetaling van jouw hypothecaire lening, huur, gas, water, elektriciteit, internet, voeding, kleding, benzine, vrije tijd, enzovoorts;
  • jouw jaarlijkse uitgaven bv. verzekeringen, belastingen, vakantie, lidgelden, enzovoorts;
  • geplande eenmalige uitgaven bv. een feest, renovatiewerken, een nieuwe auto, enzovoorts;
  • een reserve voor onvoorziene kosten bv. medische kosten, een auto-ongeval, woningschade, enzovoorts.

De vergelijking van jouw inkomsten met jouw uitgaven leert je hoeveel geld je over hebt om te beleggen.

En jouw budget vandaag is niet per sé jouw budget over enkele jaren. Stel dat je jouw werk zou verliezen, welke invloed heeft dat op jouw budget en jouw spaarbuffer? Gaat je jouw beleggingen dan moeten aanspreken? Hoeveel kan je daar dan op verliezen? Sommige gebeurtenissen kunnen jouw toekomstig budget ook positief beïnvloeden. Dat kan bv. een verwachte schenking zijn, of het einde van de studies van jouw kinderen. Wanneer je beslist hoeveel geld je belegt, hou dan ook rekening met mogelijke toekomstige tegenslagen of meevallers.

De Wikifin-tips

  • Bepaal op voorhand waarvoor je wil beleggen. Wat je met jouw belegging wil bereiken?
  • Bereken nauwkeurig hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je kan missen om te beleggen. Vergeet daarbij niet om een financiële reserve aan te leggen voor onvoorziene omstandigheden.