Je hebt een lening nodig, hoe pak je dat aan?

Wat moet je doen vooraleer je een lening aanvraagt?

Als je een som geld nodig hebt, kan je die lenen bij een kredietgever. De kredietgever die je vermoedelijk het best kent is jouw bank. Ook andere personen kunnen je echter krediet verstrekken, zoals bv. een handelaar die je koopwaar op afbetaling verkoopt.

Een lening is niet vrijblijvend; je krijgt dat niet zomaar. Je zal de lening moeten terugbetalen, met intresten en kosten er bovenop. Geld lenen kost dus geld. Vraag je daarom eerst af of je echt een lening nodig hebt en bereken nauwkeurig hoeveel een lening je zal kosten. Kan je dat financieel aan?

Bij wie kan je een lening afsluiten?

De meest voor de hand liggende kredietgever is jouw bank. Maar daarnaast zijn er ook veel andere kredietgevers en kredietbemiddelaars die leningen verkopen.
Als je jouw lening niet via jouw bank afsluit, zijn er drie mogelijkheden:

 • kredietagenten: ze verkopen de leningen van slechts één kredietgever.
 • kredietmakelaars: ze verkopen leningen van verschillende kredietgevers. In sommige gevallen treden verzekeringsmakelaars ook op als kredietmakelaar.
 • jouw handelaar: in sommige winkels of autogarages kan je op krediet kopen, bv. auto’s, meubels, elektronica, enz. Dan spreken we officieel over een ‘agent in een nevenfunctie’, die handelt voor de rekening van een of meerdere leners.

Tegenwoordig verkopen veel van deze kredietgevers en kredietbemiddelaars ook leningen op het internet. Maar voor het afsluiten van een lening ga je best persoonlijk langs bij de kredietgever of kredietbemiddelaar van jouw keuze. Zo geef je internetfraudeurs geen kans.

Vergelijk verschillende leningen

Als je eenmaal hebt beslist dat je een lening nodig hebt, ga dan een lening aan die best past bij jouw specifieke situatie. Er bestaan verschillende soorten leningen. Aan particulieren worden meestal hypothecaire leningen of consumentenkredieten aangeboden. En ze bestaan beide in veel verschillende varianten. Jouw kredietgever is verplicht om je te adviseren en je de juiste lening voor jouw situatie voor te stellen.

Kredietgevers zijn dan ook verplicht om je een informatiefiche te bezorgen over de lening die je wenst af te sluiten. In die fiche staat de belangrijkste informatie over jouw lening samengevat:

 • hoe lang je welk bedrag maandelijks moet terugbetalen;
 • hoeveel intresten je moet betalen;
 • een overzicht van de kosten (inclusief het jaarlijks kostenpercentage of JKP);
 • eventuele verplichte verzekeringen;
 • eventuele waarborgen die van jou zullen gevraagd worden als zekerheid voor de terugbetaling.

De infofiches laten je toe om de voorwaarden van verschillende kredietgevers op een uniforme wijze met elkaar te vergelijken vooraleer je beslist, net zoals je appelen met appelen vergelijkt.

Voor je jouw definitieve keuze maakt

Kredietgevers werken niet gratis. Maar ze beconcurreren elkaar en dat kan in jouw voordeel spelen. Informeer je daarom over de voorwaarden bij verschillende kredietgevers. Misschien is een andere kredietgever bereid om je betere voorwaarden te geven dan de bank waarbij je klant bent.

Lees het contract over jouw lening nog eens rustig na voor je het ondertekent. Zorg dat je alles begrijpt en vraag uitleg waar nodig. Zo weet je waar je de volgende jaren aan toe bent.

De Wikifin-tips

 • Heb je echt een lening nodig? Wegen de kosten ervan op tegen het voordeel om iets vroeger te kunnen kopen? Misschien zijn er andere, minder kostelijke manieren om jouw doel te bereiken.
 • Neem niet teveel hooi op jouw vork. Schat realistisch in wat je maandelijks kan terugbetalen, ook als het financieel even wat slechter zou gaan.
 • Vergelijk en onderhandel voor je een lening aangaat. Vraag familie, collega’s en kennissen naar hun ervaringen.