U hebt een lening nodig, hoe pakt u dat aan?

Wat moet u doen vooraleer u een lening aanvraagt?

Als u een som geld nodig heeft, kan u die lenen bij een kredietgever. De kredietgever die u vermoedelijk het best kent is uw bank. Ook andere personen kunnen u echter krediet verstrekken, zoals bv. een handelaar die u koopwaar op afbetaling verkoopt.

Een lening is niet vrijblijvend; u krijgt dat niet zomaar. U zal de lening moeten terugbetalen, met intresten en kosten er bovenop. Geld lenen kost dus geld. Vraag u daarom eerst af of u echt een lening nodig heeft en bereken nauwkeurig hoeveel een lening u zal kosten. Kan u dat financieel aan?

Bij wie kan u een lening afsluiten?

De meest voor de hand liggende kredietgever is uw bank. Maar daarnaast zijn er ook veel andere kredietgevers en kredietbemiddelaars die leningen verkopen.
Als u uw lening niet via uw bank afsluit, zijn er drie mogelijkheden:

 • kredietagenten: ze verkopen de leningen van slechts één kredietgever.
 • kredietmakelaars: ze verkopen leningen van verschillende kredietgevers. In sommige gevallen treden verzekeringsmakelaars ook op als kredietmakelaar.
 • uw handelaar: in sommige winkels of autogarages kan u op krediet kopen, bv. auto’s, meubels, elektronica, enz. Dan spreken we officieel over een ‘agent in een nevenfunctie’, die handelt voor de rekening van een of meerdere leners.

Tegenwoordig verkopen veel van deze kredietgevers en kredietbemiddelaars ook leningen op het internet. Maar voor het afsluiten van een lening gaat u best persoonlijk langs bij de kredietgever of kredietbemiddelaar van uw keuze. Zo geeft u internetfraudeurs geen kans.

Vergelijk verschillende leningen

Als u eenmaal hebt beslist dat u een lening nodig heeft, ga dan een lening aan die best past bij uw specifieke situatie. Er bestaan verschillende soorten leningen. Aan particulieren worden meestal hypothecaire leningen of consumentenkredieten aangeboden. En ze bestaan beide in veel verschillende varianten. Uw kredietgever is verplicht om u te adviseren en u de juiste lening voor uw situatie voor te stellen.

Kredietgevers zijn dan ook verplicht om u een informatiefiche te bezorgen over de lening die u wenst af te sluiten. In die fiche staat de belangrijkste informatie over uw lening samengevat:

 • hoe lang u welk bedrag maandelijks moet terugbetalen;
 • hoeveel intresten u moet betalen;
 • een overzicht van de kosten (inclusief het jaarlijks kostenpercentage of JKP );
 • eventuele verplichte verzekeringen;
 • eventuele waarborgen die van u zullen gevraagd worden als zekerheid voor de terugbetaling.

De infofiches laten u toe om de voorwaarden van verschillende kredietgevers op een uniforme wijze met elkaar te vergelijken vooraleer u beslist, net zoals u appelen met appelen vergelijkt.

Voor u uw definitieve keuze maakt

Kredietgevers werken niet gratis. Maar ze beconcurreren elkaar en dat kan in uw voordeel spelen. Informeer u daarom over de voorwaarden bij verschillende kredietgevers. Misschien is een andere kredietgever bereid om u betere voorwaarden te geven dan de bank waarbij u klant bent.

Lees het contract over uw lening nog eens rustig na voor u het ondertekent. Zorg dat u alles begrijpt en vraag uitleg waar nodig. Zo weet u waar u de volgende jaren aan toe bent.

De Wikifintips

 • Heeft u echt een lening nodig? Wegen de kosten ervan op tegen het voordeel om iets vroeger te kunnen kopen? Misschien zijn er andere, minder kostelijke manieren om uw doel te bereiken.
 • Neem niet teveel hooi op uw vork. Schat realistisch in wat u maandelijks kan terugbetalen, ook als het financieel even wat slechter zou gaan.
 • Vergelijk en onderhandel voor u  een lening aangaat. Vraag familie, collega’s en kennissen naar hun ervaringen.