Debetkaarten

Een debetkaart of bankkaart is een betaalkaart waarmee jouw betaling of geldafhaling onmiddellijk van jouw zichtrekening wordt gehaald of 'gedebiteerd'. Je kan er op vele plaatsen mee betalen. Na jouw betaling wordt het bedrag onmiddellijk van jouw rekening afgehaald en overgeschreven naar de rekening van de handelaar. De handelaar is meteen zeker van betaling.
Je kan met jouw debetkaart ook geld uit geldautomaten afhalen. Een bankkaart is altijd gekoppeld aan een van jouw rekeningen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Op deze pagina vind je meer informatie over de werking van jouw debetkaart.

Met jouw debetkaart kan je ook bankverrichtingen uitvoeren aan de bankautomaat van jouw bank, bv. rekeninguittreksels afdrukken, overschrijvingen doen, enz.

Waarom wordt mijn debetkaart geweigerd?

Een betaling met jouw debetkaart kan geweigerd worden om verschillende redenen:

  • er staat te weinig geld op jouw zichtrekening voor de betaling;
  • je hebt het maximumbedrag bereikt dat je per dag of per week met jouw kaart kan betalen;
  • misschien is de chip of jouw kaart stuk. Vraag een nieuwe kaart aan jouw bank.

De voor- en nadelen van een debetkaart

Een debetkaart is een gemakkelijk, snel en betrouwbaar betaalmiddel. Je moet minder cash op zak hebben en bij verlies kan niemand iets doen met jouw kaart zonder de pincode. In België kan  je er op meeste plaatsen mee betalen, en geldautomaten om cash af te halen zijn wijd verspreid. Zo heb je 24 uur per dag het geld van jouw rekening ter beschikking.

Er zijn wel gebruikslimieten verbonden aan jouw bankkaart. Je kan per dag en per week niet méér dan een bepaald maximumbedrag afhalen of betalen met jouw kaart. Vraag aan jouw bankier welke maximumbedragen op jouw kaart van toepassing zijn.

De Wikifin-tips

  • Hou jouw pincode geheim. Leer hem van buiten en schrijf hem nergens op. Zorg ervoor dat niemand meekijkt als je jouw code intikt. Lees meer veiligheidstips op de website van Card Stop.
  • Bij verlies of diefstal: laat jouw kaart onmiddellijk blokkeren door Card Stop te bellen: 070 344 344 vanuit België en +32 70 344 344 vanuit het buitenland. Geef de diefstal aan op het politiekantoor.
  • Ga na bij jouw bank wat de dag- en weeklimieten zijn voor jouw debetkaart. Zo voorkom je vervelende situaties.
  • Je kan jouw debetkaart ook in het buitenland gebruiken. Lees meer over betalingen in het buitenland. Voor bepaalde bestemmingen, vooral buiten de EU, kan het nodig zijn om op voorhand de kaart te deblokkeren via jouw mobiele app of in jouw bankkantoor.