Het is zover: je hebt je diploma van het secundair op zak. Dat hoofdstuk is afgesloten, proficiat! Nu sta je klaar om de studentenwereld te betreden. De eerste stap die je daarvoor moet zetten is een studierichting kiezen. Hou je van cijferen, dan is een master in de wiskunde misschien wel geknipt voor jou. Of waarom geen economie of boekhouden gaan studeren? Als je die knoop eenmaal hebt doorgehakt, volgt de keuze van een universiteit of hogeschool.
 
Hoewel ons kleine landje bezaaid is met onderwijsinstellingen, zal je misschien toch nog wel wat kilometers moeten afleggen om op de campus van jouw keuze te geraken. Dat kan met het openbaar vervoer. Een auto kopen is een andere, maar wel dure mogelijkheid. Of je kan op kot gaan. Aan jou om de beste oplossing te kiezen. Om die keuze te vergemakkelijken, kan je voor de verschillende mogelijkheden een budget opstellen. Zo krijg je een klare kijk op de financiële kant van je opties.
 
Studeren kost helaas geld. Soms zelfs heel veel geld, bv. als je besluit om ook een jaar in het buitenland te gaan studeren. Laat je daar echter niet door afschrikken! Er bestaan immers tal van regelingen die je helpen om je studies te financieren. Om rond te komen aan het eind van de maand en ook een spaarpotje op te bouwen, kan je ook altijd aan de slag als jobstudent. Vergeet tot slot niet om tussen twee examensessies even uit te blazen en wat vakantie te nemen. Het studentenleven is immers ook fun!