Toen je partner zijn beroepsactiviteit begon, moest hij een lening afsluiten. De bank vroeg je om borg te staan, als garantie dat de lening ook zou worden terugbetaald. Dat was jaren geleden. Je bent er zeker van dat de lening intussen werd terugbetaald en dat er dus geen gevaar is dat je er ooit nog voor zal opdraaien.
Althans, daar ga je van uit. Is dat écht zo?
Er zijn twee situaties denkbaar:
Je stelde je borg voor een aparte lening die niet aan een kredietopening verbonden was
In dat geval kan de bank jouw borgstelling niet meer gebruiken nadat de lening werd terugbetaald, aangezien er dan geen schuld meer is.
Je stelde zich borg om een kredietopening mogelijk te maken
Wanneer de bank iemand een kredietopening toestaat, kan die persoon beschikken over een geldsom (het bedrag van de kredietopening). Stond de bank een kredietopening van 500.000 euro toe, dan beschikt de klant dus over 500.000 euro. Dat geld kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Als het gaat om een hypothecaire lening, bijvoorbeeld, kan die daarmee een huis kopen. Via een consumentenkrediet kan de klant een auto kopen. De klant kan daarmee een huwelijksfeest financieren, en ga zo maar door.
Naarmate de verschillende leningen (kredieten) die binnen de globale kredietopening werden afgesloten worden terugbetaald, kan de bank opnieuw geld ter beschikking stellen (en kan de klant dus nieuwe leningen of kredieten afsluiten).
Indien je je borg stelde om een kredietopening mogelijk te maken – ook al is dat al lang geleden en werd de oorspronkelijke lening waarvoor de kredietopening werd toegestaan terugbetaald – blijf je aansprakelijk.
Stel: 20 jaar geleden vestigde je echtgenoot zich als zelfstandige. Hij moest materiaal en machines aankopen om als algemeen aannemer aan de slag te gaan. Hij vroeg een lening van 100.000 euro aan bij de bank. De bank stond die lening toe, maar vroeg je om borg te staan. Mocht je partner problemen hebben om de lening terug te betalen, dan kon de bank bij jou aankloppen. Het geld dat je echtgenoot toen leende, betaalde hij intussen terug.
Betekent dat dat je van je aansprakelijkheid werd ontslagen? Nee!
De bank stond je echtgenoot een kredietopening toe, en je stelde je borg om dat mogelijk te maken. In het kader van de globale kredietopening van 100.000 euro sloot je echtgenoot bij de bank een lening van 100.000 euro af om machines en materiaal te kunnen kopen. Zelfs indien de oorspronkelijke bedragen werden terugbetaald, worden eventueel nieuwe leningen aan je echtgenoot aangerekend op diezelfde kredietopening. Je borgstelling blijft dus van kracht zolang je echtgenoot geld leent.
Wat moet je dan doen?
Lees aandachtig de documenten die je ondertekende en waarvan je een kopie ontving.
Indien blijkt dat het risico bestaat dat je voor iets aansprakelijk zou worden gesteld, kan je in het kader van je scheiding eisen dat je partner ervoor zorgt dat je van je aansprakelijkheid wordt ontslagen. Eventueel kan je partner de bank andere garanties bieden in de plaats van je borgstelling.
Je kan je borgstelling ook herroepen via een aangetekende brief aan de bank. Informeer in dat geval bij de bank naar de formaliteiten die je daarvoor moet vervullen. Na herroeping van je borgstelling heeft de bank een bepaalde periode om te reageren:
- ze aanvaardt de herroeping van je borgstelling en ontslaat je van je aansprakelijkheid
- ze weigert, en je blijft aansprakelijk. In dat geval kan je via juridische weg proberen om je borgstelling te herroepen.
Zit je in een dergelijke situatie? Laat je adviseren door een notaris of advocaat. De financiële gevolgen kunnen aanzienlijk zijn en zorgen voor onaangename verrassingen! Wil je er zeker van zijn dat de bank je na je borgstelling nooit aansprakelijk zal stellen? Eis dat ze dat voor jou op papier zet!