De zoektocht naar een (andere) job
Een job zoeken kan op verschillende manieren.
- Reageren op een openstaande vacature: de meeste werkgevers plaatsen hun openstaande vacatures op hun eigen websites. Je kan solliciteren via mail of online.
- Spontaan solliciteren: je schrijft bedrijven waarvoor je graag wil werken rechtstreeks aan. In je cv en motivatiebrief leg je uit waarom je graag voor dat bedrijf wil werken.
- Via de regionale diensten voor arbeidsbemiddeling (VDAB in Vlaanderen, ACTIRIS in Brussel, FOREM in Wallonië en ADG in de Duitstalige Gemeenschap): niet alleen vind je er een groot aantal vacatures. Je kan er ook terecht voor hulp bij het opstellen van je cv en motivatiebrief. Daarnaast helpen ze ook een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Om je kansen op werk te verhogen, kan je informatie inwinnen bij de verschillende gewestelijke diensten.
- Jobbeurzen bezoeken: Op zulke beurzen kom je rechtstreeks in contact met je mogelijk toekomstige werkgever.
- Je inschrijven bij een interimkantoor: ze hebben zicht op openstaande jobs, zowel voor vaste contracten als voor interimcontracten. Ze geven ook meer info over de arbeidsmarkt in het algemeen.
- Reageren op een (online)advertentie: meer en meer bedrijven rekruteren via social media. Denk maar aan het erg succesvolle LinkedIn, waarop veel vacatures te vinden zijn. LinkedIn is een online netwerk voor werknemers en bedrijven waarop je je cv en informatie over je loopbaan kan delen. Uiteraard vind je ook in de klassieke media nog steeds jobaanbiedingen.
- Spreek met je netwerk: informeer vrienden en familie dat je op zoek bent naar een nieuwe job. Misschien zagen zij een jobaanbieding die jij net gemist hebt. Of ze weten waar er een nieuwe collega gezocht wordt. Je krijgt vaak makkelijker een eerste afspraak als je door een kennis geïntroduceerd werd.
Je kan ook zelfstandige worden. Meer info over werken als zelfstandige.
Wil je aan de slag in de publieke sector, dan moet je solliciteren bij Selor. Als federale overheidsdiensten nieuwe mensen aanwerven, doen ze vaak een beroep op Selor.
Werken en studeren: een ideale combinatie! Of toch niet?
Ervaring is zeer waardevol in de zoektocht naar een nieuwe job. Maar vaak heb je ook het juiste diploma nodig om een professionele deur te openen. Daarom kan het nuttig zijn opnieuw te gaan studeren.
Educatief verlof
Voor het merendeel van de werknemers uit de privésector bestaat onder andere het betaald educatief verlof: dat geeft je recht op vakantiedagen met (deels) behoud van je loon, als je een erkende opleiding volgt.
Enkele vuistregels in verband met betaald educatief verlof (BEV):
- Je kan er recht op hebben indien je werkt in de privé sector;
- Je moet minstens 4/5de werken (hierop bestaan uitzonderingen);
- Je moet ofwel een beroepsopleiding of een algemene opleiding volgen die recht geven op betaald educatief verlof;
- De duur van het verlof is afhankelijk van het aantal uren opleiding die je volgde;
- De werkgever kan betaald educatief verlof niet weigeren, maar de planning van de vakantiedagen moet in overleg met de werkgever gebeuren.
De verschillende Gewesten hebben hun eigen maatregelen genomen i.v.m. het studieverlof. Je vindt meer informatie hierover op onderstaande websites:
- voor Vlaanderen;
- voor Brussel;
- voor Wallonië.
Er bestaat een vergelijkbare regeling voor ambtenaren: het vormingsverlof. Ambtenaren die een opleiding volgen buiten de overheid en toestemming kregen van hun leidinggevende, krijgen maximum 120 uren per jaar vrijaf om een opleiding te vormen. Informeer je hierover bij je personeelsdienst.
Als je interesse hebt in studieverlof, bevraag je hierover zeker bij je personeelsdienst of je vakbond. Zij kunnen je vertellen of je in aanmerking komt voor deze specifieke verlofregeling.
Tips rond werken en studeren
Enkele tips om de combinatie werken en studeren slaagkansen te geven:
- Er zijn tal van manieren om werken en studeren te combineren. Aan verschillende hogescholen en universiteiten kan je flexibel studeren door een geïndividualiseerd programma samen te stellen. De VDAB organiseert meer praktisch gerichte opleidingen.
- Om je kansen op een job te vergroten, kan studies volgen die je voorbereiden op een knelpuntberoep. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte medewerkers te vinden. De VDAB publiceert jaarlijks een lijst van de knelpuntberoepen in Vlaanderen.
- Je kan misschien beroep doen op opleidingscheques. Daarmee betaal je een deel van je inschrijvingskosten. Je kan ze aankopen bij de VDAB.
Als je je niet goed voelt in je job en je bent niet zeker hoe je professioneel te heroriënteren, dan kan je ook een loopbaanbegeleiding volgen. Dat gebeurt bij één van de loopbaancentra in het Vlaamse Gewest.
Loopbaanbegeleiding ondersteunt je bij beslissingen die te maken hebben met je loopbaan. Je denkt na over jouw werk, de toekomst, de combinatie werk en gezin, … Je spreekt over alle facetten die een invloed kunnen hebben op je carrière. Loopbaanbegeleiding volgen is nooit verplicht, maar het kan zeker helpen indien je met vragen zit over je loopbaan.
Volg je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum? Dan kan je betalen met loopbaancheques.
Voor meer informatie over loopbaanbegeleiding kan je terecht bij de VDAB.