Mijn wagen, mijn vrijheid?

Stages, cursussen, praktijklessen op verplaatsing en campussen die soms moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer ... allemaal redenen om de aanschaf van een auto te overwegen. 
 
De automobielsector speelt hier gretig op in en biedt compacte, sportieve en stijlvolle modellen aan voor jongeren.
 
Maar een auto kost veel geld. Reken iets minder dan 10.000 euro voor het basismodel van een nieuwe kleine stadswagen. Daar blijft het echter niet bij. Hou ook rekening met benzine, verzekeringen, autotaks, onderhoud, ... de kostenlijst is lang. Als je maar een paar dagen per jaar een auto nodig hebt, bestaan er goedkopere alternatieven. Heb je al autodelen of carpoolen overwogen? 
 
Je heb de pro's en contra's afgewogen en de pro's hebben het gehaald. Je hebt een auto gekocht. Nu moet je een verzekering afsluiten. Ook al is het niet altijd eenvoudig om een verzekeraar te vinden als je een jonge bestuurder bent! Mocht je écht geen verzekeraar vinden, kan je je in laatste instantie wenden tot het 'Tariferingsbureau Auto' dat de hoogte van de verzekeringspremie zal bepalen en een verzekeringsinstelling zal aanduiden die verplicht wordt om je te verzekeren. Autorijden houdt een aantal risico's in. Hier moet je je goed bewust van zijn voor je de baan op gaat. Zorg ervoor dat je goed ingelicht bent over de stappen die je moet volgen mocht je een ongeval hebben.

De Wikifin-tips

 • Een auto is duur en het gebruik ervan brengt talrijke kosten met zich mee. Bereken nauwkeurig je budget en vergelijk met andere oplossingen zoals de fiets, het openbaar vervoer, carsharing, ...).
 • Voor de verzekering: laat de concurrentie spelen en vergelijk de verschillende aanbiedingen grondig vóór je een keuze maakt.
 1. Opteer je een nieuwe auto? Heel wat merken verkopen stadwagens tegen een catalogusprijs rond 10.000 euro. Geregeld worden er ook speciale series gelanceerd of lopen er promotieacties omwille van, bijvoorbeeld, opendeurdagen.  Tijdens het Autosalon drukken sommige constructeurs de aankoopfactuur met ‘saloncondities’.  Vergeet ook niet dat het gangbaar is om met je concessiehouder te onderhandelen over korting. Zeker als je ouders trouwe klanten zijn, zal die zich vrijgevig tonen! Neem je ouders dus gerust mee als je over de uiteindelijke prijs gaat onderhandelen.

  Zelfs tegen de voordeligste voorwaarden op de markt blijft een nieuwe auto erg duur. Daarom kan het interessant zijn om op de tweedehandsmarkt uit te kijken naar een buitenkansje. Professionele verkopers zijn verplicht je een jaar garantie aan te bieden. 
  Bij sommige merken kan je terecht voor gekeurde tweedehandswagens met een lage kilometerstand en een mogelijk verlengde garantie. Die zijn betrouwbaar, maar iets duurder dan wagens die door particulieren worden doorverkocht. Wie in een tweedehandswagen rijdt, moet beseffen dat kleine onderhoudswerken misschien vaker nodig zijn.

  Financieringsformules

  De wagen van je dromen gevonden? Tijd om over de financiering na te denken! 

  Met een beetje spaargeld heb je misschien voldoende om je auto met eigen middelen te betalen. In het andere geval moet je een lening aanvragen. Vergelijk zeker de verschillende aanbiedingen vóór je een aankoopcontract ondertekent. Bij sommige merken kan je soms aan 0 % lenen. Vraag je concessiehouder naar de mogelijkheden! 

  Geld lenen, kost ook geld. Vergeet niet dat je niet alleen het ontleende kapitaal, maar ook de intresten moet terugbetalen.                   

  Meer informatie over autokredieten.

 2. Hou je geen rekening met alle financiële aspecten waarvoor je als autobestuurder opdraait, dan kan je budget al snel ontsporen. 

  Belastingen

  Op auto’s moeten heel wat belastingen worden betaald. Hou daarmee rekening in je budget. Een kort overzicht:

  • de belasting op inverkeerstelling (BIV) is een eenmalige belasting die je betaalt om met je wagen de weg op te mogen, ongeacht of die nieuw of tweedehands is. Het bedrag van de BIV hangt af van het vermogen en de milieu-impact, en van het Gewest waar je woont;
  • de verkeersbelasting is een jaarlijkse belasting . Die wordt berekend in functie van het vermogen, de cilinderinhoud en het gewicht van de wagen.

  De verzekering

  Om met een gemotoriseerd voertuig over de Belgische wegen te mogen rijden, moet je een verzekering afsluiten. Helaas verwelkomen verzekeraars jonge bestuurders niet altijd met open armen! Uit statistieken blijkt dat jongeren vaker bij verkeersongevallen betrokken raken dan oudere chauffeurs. Om zich tegen die risico’s in te dekken, vragen verzekeraars dan ook een hogere premie aan wie jonger is dan 26 jaar. Jonge chauffeurs met weinig ervaring betalen gemakkelijk 500 tot 1.000 euro per jaar voor de basisverzekering van een ‘kleine’ auto.

  In functie van de waarde van de wagen, het vermogen, eventuele ongevallen in het verleden,… kan de factuur voor bijkomende verzekeringen (omnium, …) pijlsnel de hoogte inschieten en veel hoger liggen dan 2.000 euro per jaar!

  Net als voor andere verzekeringspolissen, raden wij je aan een vergelijking te maken tussen het aanbod van verschillende maatschappijen. Bij de meesten kan je een online simulatie laten uitvoeren. Als je dat doet vóór je een auto aankoopt, heb je al een duidelijker beeld van wat je voor de verzekering zal moeten betalen.

  Sommige verzekeringsmaatschappijen hanteren echter verlaagde tarieven voor jonge chauffeurs, zij het onder strikte voorwaarden: rijden met een auto met een laag vermogen, een rijcursus hebben gevolgd, een beperkt aantal kilometer per jaar afleggen, …

  Meer informatie over autoverzekeringen.

  De brandstof

  Tenzij je op een andere planeet hebt gewoond, weet je ongetwijfeld dat de brandstofprijzen de afgelopen jaren uit de pan swingen. Rijd je vijf keer per week 30 km om de lessen te kunnen bijwonen? Hou dan rekening met minstens 50 euro per maand aan brandstof. En dan hebben we het enkel over de verplaatsingen tussen de campus en de plek waar je woont!

  Informeer naar het verbruik van de kleine tweedehandswagen die je koopt. 

  Heb je een iets ruimer budget? Waarom niet kiezen voor een elektrische of een hybride wagen? Een aantal modellen zijn tegenwoordig redelijk in prijs! En, je slaat twee vliegen in één klap: je rijdt milieuvriendelijk en je bespaart op je uitgaven voor brandstof.

  Parkeren

  Het parkeren van je wagen in de stad kost extra geld: tot 100 euro per week.

  De Wikifin-tips

  • Een auto is duur, en ermee rijden brengt heel wat kosten met zich mee. Maak nauwgezet een budget op en vergelijk met andere oplossingen (fiets, openbaar vervoer, carpoolen,… ).
  • Bestudeer de verschillende aanbiedingen voor de verzekering van je wagen aandachtig en laat de concurrentie spelen.

   

 3. Heb je slechts af en toe een auto nodig, dan kan het interessant zijn om andere mogelijkheden te overwegen.

  Autodelen

  Daarbij delen verschillende mensen een wagen. Via een maandabonnement kan je je op een dergelijke dienst inschrijven. Heb je een auto nodig, dan kan je die telefonisch of via internet reserveren. Op het einde van de maand ontvang je een factuur voor het aantal gereden kilometers of het aantal uren dat je het voertuig gebruikte (naargelang het gehanteerde tarief). 

  Het is een eenvoudige, goedkope en efficiënte oplossing voor wie niet dagelijks met de wagen rijdt. 

  Meer informatie over Cambio: beschikbaar in meer dan 25 steden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
  Meer informatie over ZenCar: 100 % elektrische wagens delen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
  Meer informatie over Cozycar: een initiatief van de vzw Taxistop om particulieren aan te zetten tot autodelen. Aan de hand van de simulatietools kan je de kosten voor de aankoop van een wagen vergelijken met die voor autodelen. 

  Carpoolen

  Door te carpoolen kan je de kosten van het gebruik van de auto beperken door ze te delen met de andere gebruikers.

  Het komt erop neer dat een gastvrije chauffeur je meeneemt, en dat je in de kosten deelt door te betalen voor de afgelegde kilometers. 
  Een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen én… geld te besparen. Bovendien zorgt carpoolen voor een daling van het aantal voertuigen op onze wegen. De moeite waard om over na te denken!
  Als je regelmatig mensen meeneemt in je auto via carpoolen, kan je best eens bekijken met je verzekeraar of je autoverzekering daarop voorzien is en eventueel moet aangepast worden.

  Op heel wat websites krijg je informatie over de mogelijkheden tot carpoolen in België: de reiswegen, de bestemmingen, de data en uren, … Meestal zal je worden gevraagd je vooraf te registreren en een gedragscode te onderschrijven. 

   

 4. We wensen het je niet toe, maar wie geregeld met de auto rijdt, loopt het risico om op het ene of andere moment in een verkeersongeval betrokken te raken. Wat moet je dan doen, en wat zijn de gevolgen?

  Zorg ervoor dat je in orde bent met de verzekering (BA Auto)

  Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA Auto) is verplicht. Die dekt materiële schade en schade aan derden. Met andere woorden: veroorzaak jij een ongeval, dan vergoedt de verzekering de eventuele herstelkosten, medische en andere kosten van de tegenpartij. Omgekeerd: als jij het slachtoffer van een ongeval bent, word je schadeloos gesteld door de BA Autoverzekering van de tegenpartij. Bestuurders zonder BA Auto zijn strafbaar. Sloot je geen verzekering af en raak je bij een ongeval betrokken, dan zou je bovendien wel eens voor alle kosten kunnen opdraaien. En misschien worden er wel juridische stappen tegen je ondernomen…

  Meer info over de BA Autoverzekering.

  Word je het slachtoffer van een ongeval veroorzaakt door een onverzekerde chauffeur, dan zet je verzekeringsmaatschappij gerechtelijke stappen tegen die chauffeur om een schadevergoeding te eisen. In laatste instantie, en onder bepaalde voorwaarden, kan je eventueel rekenen op een tussenkomst van het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds.

  Er worden ook andere, completere verzekeringsformules aangeboden, maar die zijn niet verplicht:

  • een omnium dekt alle schade na een ongeval, ook de schade aan je eigen voertuig als je voor het ongeval verantwoordelijk bent. Ze biedt mogelijks bijkomende dekkingen bij diefstal, vandalisme, carjacking, ... Lees aandachtig je polis;
  • de bestuurdersverzekering dekt de bestuurder na een ongeval; 
  • met een verzekering juridische bijstand, zal je verzekeraar bemiddelen om tot een minnelijke schikking te komen met de tegenpartij. Lukt dat niet, dan worden je gerechtskosten gedeeltelijk gedekt.

  Een overzicht van alle mogelijke autoverzekeringen vind je op de portaalsite van de FOD Economie.

  Impact op je ‘bonus malus’

  Tegenwoordig hanteert elke verzekeringsmaatschappij een eigen ‘bonus malus’ rooster en ‘jokers’ om voorbeeldige chauffeurs te belonen. De verschillende formules zijn moeilijk met elkaar te vergelijken, maar over het algemeen is het zo dat hoe vaker je schade veroorzaakt, hoe sneller je verzekeringspremie stijgt. Rijd je een aantal jaren ongevalvrij, dan mag je rekenen op een korting.

  Meer informatie over de ‘bonus malus’.

  Let op: wie geregeld in een ongeval betrokken raakt, riskeert door verzekeringsmaatschappijen te worden uitgesloten. Het wordt dan een stuk moeilijker om een andere maatschappij te vinden die bereid is jouw risico’s te dekken. Meer informatie lees je in onze rubriek ‘Niet-verzekerbare chauffeurs’

  Meer informatie over wat te doen bij een verkeersongeval. 
  Meer informatie over wat te doen bij schade.

  De Wikifin-tip

  • Bewaar in je wagen een lijst met nuttige telefoonnummers die je na een ongeval kan bellen.

   

 5. Als je onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur kruipt, breng je niet alleen jouw eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar! Bovendien kan je zwaar worden bestraft. Het is dan ook verstandig om als ‘BOB’ je vrienden thuis te brengen als die iets te veel op hebben om zelf te kunnen rijden. We raden ‘BOB’ aan om steeds met de eigen wagen te rijden. Toch heb je niet altijd de keuze: soms moet je de wagen van vrienden besturen om hen veilig op hun thuisadres af te leveren. Vraag hen vóór je de sleutels overneemt, of de wagen in orde is met de BA Autoverzekering. In het beste geval werd ook een omniumverzekering afgesloten die alle passagiers in het voertuig dekt.

  De polissen van sommige verzekeringsmaatschappijen voorzien een expliciete dekking voor ‘BOB’. Meer informatie over een verzekering voor ‘BOB’.

  Lees meer informatie op:

  de website van de BOB-campagne;
  het dossier ‘Jonge bestuurders’ van de campagne GoForZero;
  de website van Vias institute, het toenmalig Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

  De Wikifin-tips

  • Bepaal vóór je uitgaat wie ‘BOB’ wordt en laat hem bij voorkeur met de eigen wagen rijden.
  • Controleer of je verzekering ‘BOB’ dekt.
 6. Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA Auto) is verplicht. Bestuurders zonder een BA Auto zijn strafbaar en kunnen zich aan nare gevolgen verwachten. Het klopt evenwel dat sommige verzekeringsmaatschappijen liever geen jonge chauffeurs verzekeren, zeker niet als die al verschillende ongevallen veroorzaakten.

  Slaag je er na een uitgebreide zoektocht niet in een verzekeraar te vinden die bereid is je risico’s te dekken? Klop dan aan bij het Tariferingsbureau BA Auto. Dat zal het bedrag van je jaarlijkse premie bepalen en een verzekeringsmaatschappij aanduiden om jouw risico’s te dekken.

  De Wikifin-tip

  • Rij nooit met de wagen als de verzekering niet in orde is!